19 iun. 2009

Consiliere de urgenta in sesiune

De ce am facut eu psihologie?

Sunt cateva persoane (putine) care stiu raspunsul la intrebarea asta, pentru ca au atata "naivitate" incat sa ma intrebe unele lucruri ce tin de stari sufletesti, sentimente, ganduri, obsesii. Si care vor sa ii ajut sa isi explice unele fapte proprii.

Va redau mai jos o discutie pe messenger cu un prieten care cauta explicatii. Vedeti ce mi-a iesit. Cine are si alte idei? Sunt psihologi sau batrani intelepti pe blog?

el buna seara!

ionel seara buna

el:ciaci copilash

ionel: bine. muncesc si o astept p ema sa vina in cj. altzii ce fac?

el: auzi...tot vroiam sa te intreb ca vroiam sa aud de la cineva in...domeniu
cu psihologia...
iti prezint o situatie..
vine cel mai greu examen din viata ta
pe care l`ai dat pana acum
invezti si repeti
de`tz iese pe nas si ochi
de aseara n`am mai mancat nici n`am baut nik
(pur si simplu...nu simt nevoia)
toata noaptea n`am dormit DELOC!
ba inca buimacit de somn
ma ridic din pat
imi i`au pe mine o camasa NEAGRA(afara aici sunt 35 grade)
cu maneca lunga
ma dezmeticesc in trolembuzca mi`e cald..
in fine ajung
dau examenul..
il pic CU BRIO
la fel ca toata seria (5 grupe cu 20 studenti)(doar 3 au promovat)

ionel: e normal. si eu am patit asa

el: ajung acasa si....uit tot ce s`a intampplat
din contra....nici nu zici ca am dat ex...
intrebare....
sunt normal?
pentru ca azi s`a lasat cu plansete
regrete eterne...
eu fiind singurul
(si nu glumesc)
care ii ...."incuraja" ca mai sunt ocazii....se numesc restante
mi`am pus eu niste intrebari
sa se fi dereglat ceva la mine in bibilica
ori....?

ionel esti foarte normal, copilash

Hai sa iti explic cateva chestii despre cum fucntioneaza motoroasele noastre umane.
In primul rand, la examene f grele, sau orice sarcina pe care noi o percepem ca fiind foarte grea, avem tendinta de a depune mai mult efort. Cum motivatia este foarte mare (adica vrei mai mult sa iei examenul), atunci nu esti constient de efortul depus, e ca si cum l-ai face "automat"

Numai ca al nostru CORP nu stie de automate. Si invatatul in sine este un efort foarte mare pentru creier care oboseste si fizicul. Nici creierul nu stie de automate, decat in sarcini care se repeta identic (de ex canti la chitara aceeasi cantare d 100x), ceea ce nu e cazul la studentii lenesi care invata materie NOUA, toata in sesiune.

Asadar, tu erai epuizat. Fiind epuizat, desi ai invatat nu te-ai putut "concentra" sa rezolvi ok la examen pentru ca: 1) memoria, mai exact reactualizarea presupune efort ; 2) redactarea e rationament, ceea ce presupune efort, 3) tu nu aveai energie pentru tot acest efort

Si ultima faza e si mai tare

Te simteai cumva, ca si cum nu it pasa. Nu mai vezi aceeasi importanta din doua motive: 1) tu ti-ai canalizat toata energia si motivatie spre momentul "EXAMEN" astfel incat nu ai mai acordat aceeasi atentie consecintelor. 2)


el: mai...sa stii ca ma cam cunosti...

cam asa e
: numai ca eu nu stiuam sa explic in termeni d`astia.....doctorantzi


ionel si mai e o chestie
noi avem niste "mecanisme de reglare"
chestiile alea cand ne gandim "dar oare ce crede ala sau aia despre mine" " cum sa fac sa am o impresie buna" " ce se intampla daca" astea au rolu sa faca din animalele de noi, fiinte sociabile care sa poata convietui
ei bine aceste mecanisme de reglare ii facea pe aia sa se gandeasca ce se intampla k nu au luat
si sa planga samd
problema e k acestea nu functioneaza:
1) la oboseala, somn, nemancat, nebaut
k si astea sunt consumatoare de energie
sau 2) cand esti prea "activat" si dat peste cap, gen excitatie sexuala
si 3)
droguri , alcool, etc

el: mai...cam am ce sa aflu de la tine

Cu ultima fraza mi-am zis " Rezolvat!"
I-am mai povestit eu o experienta similara a mea, si am subliniat faptul ca fazele cu mancatul si odihnitul inainte de examen nu sunt povesti de babe, ci chiar e important.
Nu stiu daca i-am dat cea mai corecta explicatie din punct de vedere stiintific, dar adevarul e cel pe care il credem, nu cel care e scris in carti.

As vrea sa stiu daca voi ati fost in situatii de genul asta si daca ati avut alte explicatii, altfel de reactii. Cum rezistati voi in sesiune?

10 comentarii:

Anonim spunea...

Pacientul poate sa inceapa prin a invata niste limba romana...

Revin... spunea...

hai sa nu fim atat de exigenti. era o conversatie amicala pe messenger.

Eliza spunea...

In sesiune rezistam cu mult somn si aerisire a creierului. Asa, ca sa se sedimenteze bine informatiile(apropo de ce scrie in carti si ceea ce e adevarat- ce credem noi- chiar cred in chestia asta cu sedimentarea, si mai e si scrisa in carti, cel putin cred ca am intalnit in cursurile de P.cognitiva sau P. educatiei...)

Mai bine rar si aprofundat decat repetitii dese neprelucrate. Nuuuu?

Anonim spunea...

Eu rezist foarte greu in sesiune, cu atat mai mult acum, in ultima sesiune. De examene am scapat, trebuie sa ma mai ocup de inca 2 restante si apoi mai vine un examen foarte important, si anume licenta. Sper sa ma descurc sa pot trece peste toate.

P.S.: Ti-am dat si eu add la blogroll.

emanuella spunea...

Doamne!Cand ma gandesc ca sunt in mijlocul sesiunii...ma apuca disperarea.Cum rezist eu??Din 2 una:ori nu ma stresez deloc si ma gandesc ca doar nu e sfarsitul lumii, ori ma tot stresez degeaba si nu rezolv nimik.Parca uneori imi pic mai multe examene cand ma stresez(pe acre le mai si platesc :-( )..

Anonim spunea...

Uneori sunt linistita, alteori sunt agitata, nu pot dormi, nu pot manca, dar am realizat ca asta nu se datoreaza sesiunii in sine, ci lucrurilor care vin din exterior. Nu stiu daca e o chestie general valabila, in cazul meu insa, se aplica :)

Ionut Soryn spunea...

mmda! Ti-am citit explciatia!
Si eu am fost pus de cateva ori in situatia de a "explica" de a "sfatui" sau de a "face pe psihologul' si spus doar "a face" epntru ca eu nu am studii de psihologie (o facultate sau ceva de genul acesta). Singurele mele stuidii psihologice sunt ... experientele si oamenii carema inconjoara! Trairile lor, starile lor, mereu mi-a placut sa analizez cimportamnetul celor de langa mine. Spuneam ca am fost pus in astfeld e situatii, si bineinteles ca raspunsurile mele sau sfaturile mele nu au fost atat de stiintifice (si e clar de ce nu?) dar cei care mi-au cerut parerea sau un sfat, nu au fost dezamagiti (sau cel putin asa mi-au dat d einteles) si de multe ori m-au ascultat!
Eu nu am un limbaj "stiintific" dar psihologia este in noi oamenii si in activitatile noastre nu in cartea numita "Arta de a fi psiholog" sau "introducere in psihologie" :)) Parere personala!
Raspunsul tau este foarte frumos :P Si chiar ai avut cu cine sa vorbesti ... dar daca celalalt nu este un om care sa inteleaga acest limbaj? Te poti cobori la nivelul oricui?

Revin... spunea...

@Ionut- Sorin:
Nici prietenul meu cu acre vorbeam nu e "de specialitate" si m-a inteles. Acum ca am recitit imi dau seama ca poate limbajul meu a fost un pic cam de specialitate, dar cred ca as putea sa ma adaptez daca mi s-ar cere.
O sa pun o postare cu o discutie asemanatoare, cu matusa mea, poate acolo am reusit sa ma adaptez. Coming soon :)

soryn7676 spunea...

:) Daca poti sa te adaptezi ... inseamna ca esti un bun psiholog! :P
Sa poti fi aproape de ...sa nui zicem chiar pacient, de omul care iti solicita ajutorul sa te implici, bineinteles avand o limita! ...Toate au o lmita!
Daca te implic emotional prea mult risti sa nu faci o treaba foarte bune ...Sa cine stie risti sa o faci foarte bine!
Depinde de om!
Adevarul este ca psihologia te invata sa fi detasat... sa privestio problema, sa o analizezi si sa dai solutia ..nu sa simti problema, nu sa o traiesti, nu sa te implici emotional mai mult decat este cazul!
Este poate si asta o solutie ...Dar daca traiesti un moment din viata...poti sa intelegi mai bine problemele celor din jur! :P
Cat despre restante (asta in afara articolului) ... vine toamna... ca sesiunea de acum de reexaminare nu ma anuntat ca este rpegatita sa ma primeasca :))

soryn7676 spunea...

Eu sunt tot Ionut Soryn!
Nu stiu din ce cauza nu mi se permite sa postezi sunty pseudonim ci doar daca ma loghez la unul din conturile din lista!
Asa ca sunt logat pe google de asta mi sa schimbat pseudonimul!

Trimiteți un comentariu

Sunt foarte curios ce parere ai despre asta!
Astept comentariile tale.

Daca nu ai un cont Google si alegi sa scrii prin optiunea "Anonim", fii dragut(a) si scrie in paranteza numele tau la sfarsitul mesajului.

https://www.google.com/accounts/NewAccount

Arhiva completa

Top 10 postari