4 iun. 2008

Emo la nesfarsit

Aseara ascultam , in masina o emisiune la KissFM in care era re-re-dezbatut subiectul "Emo Kids". De cateva saptamani incoace toata lumea are cate o parere despre ei: ba ii condamna, ba le plange de mila, ba incearca sa le dezlege misterul diverselor simboluri pe care copiii astia le poarta. In presa scrisa, vorbita, sau bolborosita, Emo kids au fost subiectul principal.Doar campania electorala, cred ca a facut ca acest subiect sa fie lasat mai usor.

Toate blogurile pomenesc despre asta, asa ca de ce as face eu exceptie. :P
Prin mesajul asta vreau sa arat cum vad eu cauza manifestarilor emo(pe care nici nu le consider atat de periculoase precum se sperie unii), si care e mecanismul psihologic prin care copiii astia isi mentin comportamentele.

Culmea ironiei, copiii astia au primit prin toata mediatizarea asta exact ce aveau nevoie- de atentie.
Eu am cunoscut (cel putin)un "copil emo" si din cate mi-am dat deama, copiii astia, majoritatea pe la 13-17 ani nu au neaparat o filosofie negativista legata de viata, nu isi fac freza nu stiu cum pentru ca vor sa transmita nu stiu ce mesaj cu jumatate de ochi, copii astia nu poarta insigne pentru ca scrie ceva pe ele.... ci tot ce fac, fac cu un singur scop:sa atraga atentia asupra lor.

Cu alte cuvinte"Mamaaaa!!!Tataaaa!!! Exist! Si am nevoie de atentia ta mai mult decat de banii tai.Am nevoie sa vorbesc cu tine, nu sa citesc sms-uri cu indicatii." Copiii astia sufera de singuratate din cauza parintilor prea ocupati cu bussiness-urile lor. Cunoscusem un copil de 16 ani caruia mama i-a facut un card de credit, si i-a pus contul la dispozitie, doar ca sa nu o mai sacaie mereu cerandu-i bani!!! Era prea ocupata sa ii faca.Pentru ce ce, nu stiu ...

Si nevoia asta de atentie si epatarea nu sunt valabile doar pt copiii emo: si rockerii au aceleasi nevoi, si punkerii si ... manelistii. Doar ca, in functie de caracteristicile personale sau de moda, se exprima intr-un fel sau altul.

Vreau sa arat si un mecanism psihologic prin care eu imi explic de ce copiii adopta si isi mentin comportamente extravagante , uneori periculoase.
Psihologia spune ca orice comportament este intitat si sustinut de consecintele sale.Daca eu, de exemplu am nevoie de atentia celor din jur , si printr-un anumit comportament am reusit sa atrag atentia, este foarte probabil sa repet acel comportament. Atentia celor din jur functioneaza ca o intarire, rasplata ,pentru comportamentul meu.Iar consecintele adverse(cum ar fi blamarea) sunt minimalizate, pentru ca nevoia cea mai mare a mea a fost satisfacuta.

Daca teoria mea despre nevoia de atentie a copiilor in general (emo, in particlar) este valabila, haideti sa facem inca un exercitiu de imaginatie.

Copil se simte singur.Pe langa mama si tata care sunt mereu ocupati trece mereu neobservat. Si atunci e cazul sa faca ceva: se imbraca ca o fetita (daca e baiat si invers daca e fata), asculta muzica la maxim, sparge un geam si vine politia,face o mica tentativa de sinucidere(dar se asigura ca nu ii va reusi). Rezultatul?! Atrage atentia si macar pt cateva clipe, zile... e in atentia parintilor( chiar daca acestia il vor pedepsi, macar observa ca traieste pe lume)Chiar daca este certat sau blamat de cei din jur, scopul sau a fost atins, si prin urmare... comportamentele acestea se vor repeta.Iar copilul va fi emo pana cand va vedea ca nu mai atrage atentia asupra sa , sau pana cand stima de sine ii va fi deja dezvoltata si nu va mai avea aceasta nevoie.

Acuma ce facem noi, si presa prin toate discutiile despre ei?Le intarim comportamentele despre care vorbim. Totusi un lucru bun in ceea ce priveste mediatizarea fenomenului este acela ca poate atrage un semnal de alarma pentru parinti.Copiii astia trebuie tratati. Dar nu va pregatiti deja portofelul sa platiti un psiholog... Copiii trebuie tratati cu grija, afectiunea,atentia voastra. Nu cu bani.

4 comentarii:

Anonim spunea...

eu am intalnit si copii emo care au parte de prea multa atentie dinspre parinti.teoria ta e buna.cred ca trebuia sa pui mai mult accent pe ideea evitarii ambelor extreme
mersi pentru comentariu.ma ajuta

Anonim spunea...

stii ce cred eu? ca pur si simplu e mijto sa fi altfel. sa se uite lume achioras la tine cand mergi pe strada. sa zica: uite si la asta. asta e tot. nu cred ca e nici o teorie psiho-pupu in spatele lor, fie ca sunt emo, punkeri, roacari, hipioti sau cum or fi. e pur si simplu o senzatie faina sa mergi pe strada si sa se uite toti la tine :D ps: nu-s emo :))

Anonim spunea...

eu cred ca in primul rand inainte de a ne apuca sa ajutam si sa incercam sa ii scimbam pe acesti copii trebuie sa ii educam intai pe parintii lor

Pr!nC3sS_LoVe spunea...

imi pare rau Laurentziu dar nu sunt de acord cu tine. Asa cum noi ne nastem albi, negri, chinezi, asa cum te nasti ortodox, catolic sau protestant sau neoprotestant, asa sunt si acesti copii EMO. Pur si simplu au un stil care ii caracterizeaza. Te imbraci in blugi si tricou? ok foarte bine. Iti ridici parul cu gel k sa ai o freza mijto sau stiu eu poate ai parul cret. e si mai bn-e stilul care te caracterizeaza . asa sunt si ei acesti emo parul lung rosu verde roz capete de mort insigne etc. E pur si simplu un stil care il caracterizeaza pe un anume om. Mai lasati'i in pace!

Trimiteți un comentariu

Sunt foarte curios ce parere ai despre asta!
Astept comentariile tale.

Daca nu ai un cont Google si alegi sa scrii prin optiunea "Anonim", fii dragut(a) si scrie in paranteza numele tau la sfarsitul mesajului.

https://www.google.com/accounts/NewAccount

Arhiva completa

Top 10 postari