20 oct. 2009

Paganism ortodox



Eu am o problema cu inchinatul la moaste. Nu ma intereseaza neaparat proasta organizare sau faptul ca oamenii se calca in picioare. Cat ma intereseaza esenta inchinarii acestor oameni in nevoi.

In primul rand ideea de a te inchina unor oameni, chiar si sfinti ai lui Dumnezeu nu este una placuta inaintea lui Dumnezeu. Argumentul meu se gaseste in Apocalipsa 22 cand insusi apostolul Ioan s-a aruncat inaintea ingerului sa i se inchine, raspunsul fiintei ceresti a fost: Dar el mi-a zis: "Fereste-te sa faci una ca aceasta! Eu sunt un impreuna slujitor cu tine, si cu fratii tai, proorocii, si cu cei ce pazesc cuvintele din cartea aceasta. Inchina-te lui Dumnezeu." (Apoc.22:9) . De ce s-ar inchina oamenii din ziua de azi sfantului Anton sau cuvioasei Paraschiva? De ce sa ma inghesui sa sarut un sicriu al unui om?

De ce trebuie sa ma duc la Iasi sau acolo unde e imbulezeala mare sa ma inchin unui sfant cand Mantuitorul ne spune sa ne inchinam nu la Ierusalim, nu pe un munte ci in duh si in adevar. Dar vine ceasul, si acum a si venit, cand inchinatorii adevarati se vor inchina Tatalui in duh si in adevar; fiindca astfel de inchinatori doreste si Tatal. (Ioan.4:23). Asta inseamna ca te poti inchina oricand si oriunde, dar nu oricum, ci sa ai adevarul in inima ta, sa fi sincer.

E un mare pacat cum oameni cu suferinti in trupurile lor, in sufletele lor se inseala singuri (sau sunt inselati?) si se ratacesc exact cum spune Biblia: Vă rătăciţi neştiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu." (Matei, 22,29) Si se inchina oricui, oricum, chiar fara sa stie cui se inchina.

Nu am vrut sa jignesc o religie prin postarea aceasta (nici prin titlu), dar intentia mea a fost sa aduc lumina in chestiunea asta. De nicaeri altundeva decat din Biblie.

6 comentarii:

Vania spunea...

E riscant să ne apropiem noi de statura Apostolului Ioan!

Cum am mamă nemţoaică, nu mă prea manifest prin metanii, dar nici nu contest cultul moaştelor.

Anonim spunea...

Exista multi ortodocsi care inteleg gresit ortodoxia sau sunt ortodocsi doar cu numele nu cu inima si cu mintea, nu studiaza etc. Dar asta nu inseamna ca poti generaliza la TOTI si mai ales la CULTUL ORTODOX IN SINE. E o eroare de logica sa faci asta. Ortodoxia nu e pagana.

Ideea cu moastele e ca asa cum Dumnezeu a lucrat prin sfintii sai cat timp acestia erau in viata (ex. si prin apostoli a facut Dz vindecari,sau vezi viata Sfantului Nectarie Taumaturgul), asa lucreaza si dupa moartea lor.

Inchinarea este la Dumnezeu si admiratia fata de modelul vietii traite de sfant, la randul sau dupa modelul lui Iisus.
Asta e teoria, practica esueaza de multe ori, dar e bine de mentionat ca nu dogma e gresita. Lucrul acesta denota credinta ( "o incredere in lucrurile nevazute" cum spune Biblia).

Adrian Barbat spunea...

Recunosc, nu sunt prea religios si de aceea nici eu nu prea inteleg acest cult al moastelor, dar mi se par ciudate manifestariile unora in fata acestor moste din ceea ce am vazut la tv si e peste posibilitatea mea de intelegere. Din pacate ceea ce am observat in ultimul timp cultele au transformat manastirile si pelerinajele in adevarate fabrici de bani. Nu ma judecati ca fiind ateu dar am vazut si citit mult prea multe documentare si carti despre catolicism, ortodoxie si masonerie incat am atat de multe intrebari fara raspuns. . .

Revin... spunea...

@aproapealb

Dupa cum am mentionat la sfarsitul articolului, nu am avut intentia sa lovesc in cultul ortodox ci intr-o practica pe care eu nu am gasit-o nicaeri in Biblie.

Problema e ca "teoria" cum ii spui tu e imbracata in foarte multe practici pe care le inteleg putini si le practica multi. Si care isi pierd sensul.

Anonim spunea...

daca ne luam dupa biblie, ionel, nici craciunul nu este o practica religioasa ci tot una pagana .stii bine ca e ziua soarleui si stii de edictul de la niceea .si mai mult de atat nu vei gasi aceasta sarbatoare pe nici una din paginile sfintelor scripturi ...si cum ai spus tu ca vrei sa faci lumina la faza cu moastele asa si io as vrea sa fiu o mica lumina la sarbatoarea asta total falsa si e vai de cel care adauga ceva la cele scrise "in cartea aceasta "pt ca i se vor adauga si lui urgii ....conform apocalipsei .... irina

Revin... spunea...

@irina:
Ai partial dreptate. "Craciunul" ca si denumire nu e o sarbatoare trecuta in Scriptutri, dar Nasterea Domnului pentru mine e scumpa si imi place sa o sarbatoresc. Din pacate si aceasta sarnatoare e denatutata prin felul in care se sarbatoreste. Am scris candva ce cred eu despre asta. Poti sa vezi aici.http://gandescptmine.blogspot.com/2008/12/de-ce-il-urasc-pe-mos-craciun.html

Trimiteți un comentariu

Sunt foarte curios ce parere ai despre asta!
Astept comentariile tale.

Daca nu ai un cont Google si alegi sa scrii prin optiunea "Anonim", fii dragut(a) si scrie in paranteza numele tau la sfarsitul mesajului.

https://www.google.com/accounts/NewAccount

Arhiva completa

Top 10 postari