2 iun. 2008

Nu conteaza ce se intampla, conteaza cum vad eu ceea ce se intampla

Nu conteaza ce se intampla, conteaza cum vad eu ceea ce se intampla Un principu al psihologiei cognitive spune ca noi suferim sau ne bucuram(avem emotii) nu din cauza lucrurilor care se intampla, ci din cauza felului in care noi interpretam evenintele. Un exemplu simplu: ai luat nota 6 la un examen. Daca tu te asteptai sa pici examenul,te bucuri de nota 6.E bine ca l-ai luat. Daca tu ai scris si te asteptai sa iei un 10, nota 6 te intristeaza. Pai ?! Cum? Nota 6 te poate si bucura si intrista?!

Ca sa intelegem si mai bine lucrul acesta, haideti sa facem un exercitiu:
Sa ne imaginam urmatoarele scenarii:

SCENARIUL NR.1


"Ora 10 jumate seara.Vasile vine acasa de la padure. O cauta pe Maria. Nu e in casa. Sta si se gandeste:No,pe femeia asta iar nu o gasesc acasa . Sigur umbla prin sat.Si-o gasit pe altu. Si normal...daca io is un prost si jumatate si nu stiu sa joc ca si Costel. Aoleu.... ce ma fac?! Ce nacaz pe capu' meu!Nu, asa nu mai pot trai! O femeie trebe sa isi respecte barbatu si nu are voie sa faca una ca asta!"


SCENARIUL NR 2
"Ora 10 jumate seara.Vasile vine acasa de la padure. O cauta pe Maria. Nu e in casa. Sta si se gandeste:No, uite. Iar nu-i acasa Maria. Asta umbla cu vre-o unu din sat.Tare am iubit io pe femeia asta da vad ca nu am cu cine. Tare imi pare rau. Da ce sa fac... daca nu se poate,nu se poate. Oi trece io si peste asta si nu oi muri. Bine a fi pana la urma . Poate mai bine-i asa ... sa fie si ea fericita."

SCENARIUL NR 3
"Ora 10 jumate seara.Vasile vine acasa de la padure. O cauta pe Maria. Nu e in casa. Sta si se gandeste:Cred ca o mers la masa sa se aranjeze si sa se faca frumoasa. Si sa vezi ce mandru oi fi de ea cand vine.Stiam eu ca mi-am luat o fata buna"

Aceeasi situatie:"Ora 10 jumate seara.Vasile vine acasa de la padure. O cauta pe Maria. Nu e in casa".
Trei emotii diferite : tristete,disperare (in scenariul nr 1), resemnare (scenariul 2) si bucurie (scenariul 3)
Ce este diferit? Felul in care personajul Vasile isi explica situatia ( inferentele care le face cu privire la motivul pt care Maria lipsese) si urmarile pe care si le imagineaza cu privire la situatie.

Asadar, atunci cand te vei confrunta cu orice situatie in viata: aminteste-ti ! Nu evenintul in sine iti poate aduce bucurie sau tristete, ci felul in care tu interpretezi evenimentul. Te poti lasa prada disperarii, sau poti sa te adaptezi sau chiar sa il faci un motiv de bucurie. In felul asta esti stapan pe "soarta", si nu "soarta" este stapanul tau.

Nu-i asa ca gandul asta iti deschide o perspectiva noua asupra vietii?


Intr-o postare viitoare, o sa descriu care sunt gandurile care ne fac sa vedem viata in negru sau in roz.


La aceasta postare astept comentariile tale.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Intr-adevar...psihologia se invata din carti, dar nu are nici o valoare daca nu o impartasesti celorlalti :)
Si...cum spunea Dl.Miclea..."Mintea ne-o trage de fiecare data..."

Anonim spunea...

asta da...de fapt interpretarea unei situatii tine de starea personala.aceeasi situatie ne poate irita sau poate trece pe langa noi fara prea mari probleme.

Revin... spunea...

Ai dreptate,intr-o oarecare masura.Starea emotionala ne face sa selectam stimulii din jurul nostru pe care ii procesam sau nu. Dar"Starea emotionala, " e defapt tot o emotie,si poate fi considerata in sine un eveniment actovator, care ,la randul lui poate fi interpretat pritr-o gandire rationala/sau nu. De exemplu"stiu ca astazi sunt suparat pentru vestea proasta ce am primt-o,dar nu e necesar sa ii indispun si pe cei din jurul meu " sau "stiu ca astazi sunt suparata pentru vestea primita si toti ceilalti trebuie sa imi faca mofturile" Sunt doua modalitati in care poti sa iti interpretezi "starea personala" . Si bineinteles ca ne comportam ca atare. Asadar emotiile traite in urma evenimentelor sunt in sine "evenimente " pe care le putem stapani sau lasa stapaniti de ele. Depinde cum interpretam emotiile.

Trimiteți un comentariu

Sunt foarte curios ce parere ai despre asta!
Astept comentariile tale.

Daca nu ai un cont Google si alegi sa scrii prin optiunea "Anonim", fii dragut(a) si scrie in paranteza numele tau la sfarsitul mesajului.

https://www.google.com/accounts/NewAccount

Arhiva completa

Top 10 postari