12 ian. 2009

Campia Turzii sau Aranyosgyéres ?

UPADATE:Conform Turdanews,prefectul Călin Platon a anunţat că a trimis o adresă către Consiliul Local Câmpia Turzii în care se solicită revocarea hotărârii prin care s-a aprobat montarea plăcuţelor bilingve care să conţină şi denumirea în limba maghiară a municipiului, respectiv Aranyosgyeres. Asadar nu vom avea placute. Subiect inchis.

La intrarea in municipiul Campia Turzii vom avea placute cu denumirea bilingva: Campia Turzii si Aranyosgyéres! Cel putin asa scrie in hotararea de consiliu local nr 144/2008. Totusi hotararea in cauza este contestata chiar de unii din cei ce au votat-o si, dupa parerea juristilor, este o mare gafa a Consiliului Local,daca nu cumva o incalcare a legii si un abuz.

In mod normal, pentru o astfel de hotarare, care are caracter normativ, adica e in interesul tuturor cetatenilor, era nevoie de consultarea populatiei. Adica proiectul de hotarare sa fie postat pe site-ul oficial si la sediul Primariei si apoi discutat si votat.

Dar lucrurile nu au stat deloc asa: Fara sa conteze in vre-un fel parerea cetatenilor ei au votat proiectul prin vot secret, iar ca sa aiba o acoperire legala, i-au dat caracter normativ, ceea ce inseamna ca urmareste interesul unei singure persoane. Hm, ma intreb cine o fi aceasta.

In plus,Campia Turzii e populata de etnici maghiari in proportie de 4/100 deci nu eram obligati sa avem aceste placute bilingve iar "Aranyosgyéres" inseamna "Ghirisul de Aries", nicidecum Campia Turzii.

Una peste alta ... aceata hotarare de consiliu local are un caracter cel putin imoral, daca nu chiar ilegal si noi suntem fraieri daca acceptam pur si simplu situatia!

Sa nu credeti, totusi ca sunt un rasist si ca am ceva cu maghiarii, dar sunt un om caruia nu-i place sa fie luat de prost si care vrea ca lucrurile sa fie facute legal si cu bun simt. Ceea ce nu s-a intamplat in sedinta in care a fost adoptata aceasta hotarare!

8 comentarii:

Anonim spunea...

Inainte de 1918, si chiar si pana in perioada interbelica, toata zona asta a Transilvaniei era in majoritate (peste 75%) maghiara.
Nu are sens sa te iei de faptul ca numele maghiar al Campiei turzii e Aranyosgyeres, pentru ca de fapt aceste este numele real. Restul sunt nume adaptate de romani care au devenit majoritari. Alt exemplu: Szentmihaly a devenit Mihai Viteazu. In zona Ciucului: Szentimre e santimbru ceea ce nu are nici un sens. Szentlelek este Liliceni. Szentlelek inseamna pe maghiara Duhul Sfant si e numele unei localitati. Liliceni nu inseamna nimic.

Anonim spunea...

Ideea este ca nu suntem patriotii care ar trebui sa fim: in ciuda istoriei noi traim in prezent si nu cred ca populatia maghiara are vreun indicator de acest gen in limba noastra...nu facem discriminari, dar ajungem sa "imperechem" tara cand de fapt ar trebui sa-i sustinem "pilonii"...sa nu uitam deci ca era...

Revin... spunea...

Pentru Anonim
Campia Turzii s-a format ca oras in 1925, deci dupa data la care spui tu ca zona a fost populata de romani. Asadar nu prea e posibil sa fi fost vreodata locuita in proportie asa de mare de maghiari. In plus, documentele spun ca din Ghris Sancrai si Ghiris Sarat s-a format... Campia Turzii, nu Aranyosgyeres. Conform datelor de pe wikipedia, in anul 1850, aici traiau 49% romani si 10% romi, restul fiind maghiari. Chiar si asa, proportia pe care o pomeneai tu, de 75% e departe de adevar...
Multumesc pentru interes si datele chiar interesante despre celelalte denumiri de localitati

Anonim spunea...

Nu cunosc istoria punctuala a orasului Campia Turzii si relativ recenta lui formare, dar procentul de maghiari de 75% era dat pentru zona centrala a Transilvaniei, nu pentru oras. Chiar si asa, numele componentelor orasului contin ambele cuvantul Gyeres si fac referinta la 2 elemente: Satrat din cauza salinei si Sancrai care de fapt e Szentkiraly romanizat, ceea ce inseamna Regele Sfant si face referire la Sfantul Stefan al Ungariei, cel care e crestinat Ungaria si Ardealul.
Conform legislatiei insa, daca procentul de maghiari e sub 20% localitatea nu poarta denumire bilingva. Interesante sunt orasele din mediul sasesc unde desi procentul de germani e sub 5%, unele orase, destul de multe, au si nume germane afisate.

Anonim spunea...

Problema nu este dacă denumirea este sau nu corectă.
Problema nu este cine era majoritar înainte de 1918.
Problema este legată de legislaţia în vigoare. Pe www.turdanews.net am făcut o analiză privind gafa conţinută de această hotărâre. Din punct de vedere legal, repet.
Pentru cei interesaţi de această analiză, obiectivă şi fără accente etnice, le recomand să citească:
http://www.turdanews.net/index.php?option=com_content&view=article&id=1459%3Ahcl-privind-montarea-plcuelor-bilingve-este-eronat&Itemid=235

Anonim spunea...

TIVER SA-SI PUNA PLACUTE PE HOTEL NU LA INTRARILE IN ORAS

Anonim spunea...

Tu nu esti rasist, tu esti prost.

Si inainte de 1925 era campie sau lac pe acolo ? Sper ca n-ai facut facultatea la stat pe banii contribuabililor.

Revin... spunea...

Pentru (Alt)Anonim:
Facultatea am facut-o fara storc din banii parintilor tai contribuabili, dar daca tu crezi ca statul nu cheltuie inutil cu existenta ta, te rog fa-te util si explica-ne si noua ce-ai vrut sa zici cu asta.

Trimiteți un comentariu

Sunt foarte curios ce parere ai despre asta!
Astept comentariile tale.

Daca nu ai un cont Google si alegi sa scrii prin optiunea "Anonim", fii dragut(a) si scrie in paranteza numele tau la sfarsitul mesajului.

https://www.google.com/accounts/NewAccount

Arhiva completa

Top 10 postari