2 sept. 2009

Impresii din Grecia

Nu am venit cu fite din Grecia, dupa cum s-ar putea intelege din titlu. Am venit insa cu cateva pareri despre ce se intampla acolo si vreau sa vi le impartasesc.

Atena
Dupa parerea mea, un turist normal, nu are ce sa viziteze mai mult de trei zile in capitala Greciei. Doar daca esti pasionat de istorie, civilizatie veche vei mai gasi ceva de facut dupa ce ai terminat de contemplat Acropole sau te-ai plimbat prin Piata Sintagma si ai facut poze la Parlament si la Stadionul de Marmura. Mai dai o fuga pe o colina pe care ei o numesc Lecavitos (nu stiu daca am scris bine), de unde vezi o panorama superba a orasului si te plimbi prin Monastiraki.
Daca ti-a mai ramas concediu, iti recomand sa vizitezi imprejurimile. Sunio si Corint pot fi o destinatie istroica sau poti sa gasesti o insula aproape si sa faci plaja in tihna.

Daca nu am fi turisti, am vedea altfel Atena.
Am ramane uimiti sa vedem cum sunt amplasate containerele de gunoi chiar in drum, sa observi ca nu colecteaza selectiv deseurile sau sa simti mirease ciudate in anumite zone. Ca orice capitala europeana, Atena poate sa fie si murdara.
Alte chestii ciudate din Atena: vezi benzinarii la parterul blocurilor (care nu vand diesel pentru ca aici numai taxiurile au dreptul de circula cu diesel), vezi treceri la nivel cu cale ferata cu bariere ridicate manual, platesti parcare in mall-uri, inca mai au reclame la tigari peste tot, iar daca mergi cu taxiul, acesta poate opri oricand sa mai ia un calator care merge in aceeasi directie. Grecii sunt oameni relaxati, poate de aceea nu foarte bogati. Injura de sfinti la fel ca si romanii. (sa fie o caracteristica a poparelor ortodoxe?)

Ce mi-a placut in Atena a fost sistemul de transport in comun, care este foarte bine pus la punct. Poti alege intre metrou, tramvai sau autobuse care ajung in toate punctele din oras, incluzand aeroport, port sau plajele de la marginea orasului. Fiind un oras in care merg multi tursti, atenienii sunt foarte prietenosi: foarte multi cunosc limba engleza si sunt incantati sa ofere informatii.

La mare

In primul rand, daca mergi in Grecia nu te astepta sa vezi numai plaje frumoase, cu nisipuri albe si apa curata, asa cum se vede in reclame. Plajele publice nu sunt toate curate, si aici ai ocazia sa calci in chistocuri de tigara. Multe din plaje sunt acoperite cu pietris marunt, cei de acolo parand sa fie obisnuiti cu asta.

Apa marii am vazut-o peste tot foarte curata, astfel ca ai ocazia sa fi "sarutat" pe picior de cate un peste sau chiar sa vezi mici bancuri de pestisori foarte aproape de mal.

In ceea ce priveste hotelurile, niciodata nu va uitati la stele! Multe din hotelurile grecesti nu merita toate stelele pe care le afiseaza, ei avand un alt sistem de cotare. Daca vrei sa alegi un hotel, cel mai bine ar fi sa cauti un numar de telefon si sa suni acolo si sa intrebi exact ce te interseaza sa gasesti acolo. Pe internet pozele pot fi trucate, dar sunt mai putine sanse sa te minta la telefon.

Un cuvant magic in turismul grecesc: ALL INCLUSIVE. E foarte rentabil, mai ales pentru familii cu copii sau pentru cei pentru care concediul nu inseamna doar clubbing. Mancarea a fost buna acolo unde am fost noi si destul de variata. Un lucru pe care complexurile hoteliere de acolo pun mare pret este divertismentul. La un hotel de pe insula Evia, la doua ore de Atena am dat peste o echipa de animatie care intretinea o atmosfera foarte placuta in hotel. Cu ei faceai tot felul de sporturi in apa sau pe plaja, ei iti luau copiii timp de doua ore si se ocupau de ei, si tot ei faceau tot felul de activitati cu ei. Sera faceau un spectacol care includea dans, teatru, muzica.

Una peste alta, Grecia stie sa scoata bani din turism, chiar daca plajele si capitala nu sunt cu nimic mai mult decat ... normale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Sunt foarte curios ce parere ai despre asta!
Astept comentariile tale.

Daca nu ai un cont Google si alegi sa scrii prin optiunea "Anonim", fii dragut(a) si scrie in paranteza numele tau la sfarsitul mesajului.

https://www.google.com/accounts/NewAccount

Arhiva completa

Top 10 postari