5 iul. 2009

Experienta mea la Biserica Calvina

Mi-a facut placere sa citesc acest articol despre unul dintre cele mai frumoase locuri din Campia Turzii.

Dar nu pot sa nu imi amintesc plin de revolta un episod trait aici in urma cu vreo doi ani. Ii aratam orasul unui prieten de-al meu venit tocmai din Braila si a vrut sa vada si sa cunoasca mai multe despre acest monument istoric.

Erau deschise portile inspre curtea interioara, asa ca am intrat sa vedem ce se ascunde dupa ziduri. Spre surprinderea noastra, dar mai bine as zice stupoare, am fost intampinati de o doamna a carei varsta te-ar fi indemnat sa o respecti, care ne-a intrebat ceva in maghiara. Vazand ca nu intelegem limba, si-a ridicat umbrela din dotare inspre noi si a inceput sa tipe la noi sa iesim afara. Locul acela nu e pentru romani si nu avem voie sa deranjam repetitiile lor de cor! Am incercat sa ii explic faptul ca nu aveam de gand sa deranjam ci vroiam sa vizitam un monument istoric din oras! Nu am avut cu cine discuta, si pentru ca doamna tipa foarte tare, din interiorul Bisericii a iesit un domn, am banuit noi ca era preotul care a venit sa calmeze situatia.
I-am relatat acestuia cele intamplate si asteptam sa auzim scuze din partea cuiva din locul acela. Dar in loc de scuzele, care si acum mi se pare ca eram indreptatiti sa le primi, am primit o noua invitatie de a iesi din curte!
A fost momentul in care m-am simit cel mai umilit ca roman, ca cetatean al Campiei. Mi-a fost atat de rusine, inclusiv de amicul meu caruia nu-i venea sa creada cele intamplate. Nu aceam un blog atunci si ziarul 21, la care am relatat printr-un e-mail intamplarea nu a fost interesat sa publice o rusine care se intampla si o crunta lipsa de respect pe care enoriasii reformati in stil calvin au avut-o in acel moment. De altfel ma bate gandul sa incep o “campanie” pe blogul meu prin care sa redau oricarui turist dreptul de a vizita monumentul si sa li se impuna un program de vizitare.

Ma simt si acuma revoltat, umilit, dupa doi ani de la episod. Si tare as vrea sa nu se mai intample si alta data, altora asa rusine.
E pacat de frumusete bisericii….

1 comentarii:

Anonim spunea...

Nu am înţeles de ce te-ai simţit "umilit"!? Cei care s-au comportat aşa cum ai descris, şi-au dat examenul de ... nomazi! Deci, nimic anormal!
Dacă eşti bărbat, dacă eşti român, nu contează câţi derbedei te înjură sau te scuipă. Tu rămâi tot bărbat, tot român! este exact ca noroiul: îl uşti şi cade singur jos. Ca aspect, mai lasă ceva urme, dar, nu intră în stofă!

Trimiteți un comentariu

Sunt foarte curios ce parere ai despre asta!
Astept comentariile tale.

Daca nu ai un cont Google si alegi sa scrii prin optiunea "Anonim", fii dragut(a) si scrie in paranteza numele tau la sfarsitul mesajului.

https://www.google.com/accounts/NewAccount

Arhiva completa

Top 10 postari