3 iul. 2009

Proiectul Eco Campia Turzii: intre nepasaea localnicilor si nepasarea autoritatilor locale

Acest post pe scurt:

1.Pentru proiectul Eco Campia Turzii s-au cheltuit 300 de miliarde de lei.
2.Acesta trebuia sa duca la colectarea selectiva a deseurilor in oras si la reciclarea lor.
3.In fapt, dupa ce banii au fost dati, pe toti ii doare in cot: pe localnici, dar si pe reprezentantii Primariei.

1.Proiectul Eco Campia Turzii este proiectul initiat de Primaria Campia Turzii si finantat prin Programul Phare 2004 Coeziune economică şi socială “Schema de investiţii pentru proiecte mici de gestionare a Deşeurilor". Prin implementarea proiectului de investiţii “ECO Câmpia Turzii” s-a avut în vedere realizarea unui sistem complet, eficient, simplu şi durabil de gestionare a deşeurilor comunitare pentru aria localităţii Câmpia Turzii, implicând schimbări majore în practicile actuale privind gestionarea deşeurilor.Asta inseamna ca se aduna gunoiul in recipienti speciali pentru fiecare tip de material, ca se transoporta la o statie de sortare, ca gunoiul este impachetat si pregatit pentru reciclare.
2.În acest moment investiţia este operaţională, costurile proiectului “ECO Cămpia Turzii”
s-au ridicat la suma de 719.898,00 Euro, din care 645.647,84 euro contribuţie Phare şi 74.250,16 euro contribuţie locală.
Asta inseamna TREI ZECI DE MILIARDE DE LEI!(dupa cum calcula si Rares) de la Uniunea Europeana si trei miliarde din mini-bugetul municipiului Campia Turzii!

3.Ei bine, aici incepe durerea. Din luna martie decand a fost lansat proiectul si pana astazi, se vede ca nu totul merge asa cum era prevazut. Si asta pentru ca oamenilor nu le pasa.
Mai intai, cetateanul de rand. A vazut niste bannere prin oras, ceva cu reciclare, vede noile pubele (unii aveau ceva "antrenament" cu colectarea selectiva ce se facea in unele zone si inainte). Dar asta nu inseamna ca va respecta indicatiile si va arunca gunoiul asa cum trebuie.
Pe blogul Ralucai de la Jurnalul de Aries se poate vedea foarte clar modul in care arata aceste puncte de colectare.
Preiau si eu aceste imagini sa va faceti si voi o idee.






M-am gandit la posibile cauze. Ce mi-a iesit:
1. Poate oamenii nu au inteles exact mesajul campaniei de promovare.
2. Poate unii nu stiu exact ce fel de deseuri intra in fiecare categorie.
3. Oamenii nu au acasa posibilitatea practica de a selecta gunoiul separat.
4. Vorba sloganului "Deseurile nu sunt gunoaie" se poate completa cu "Unii oameni, da"

La solutii m-am gandit si eu, s-au gandit si altii. Ce se poate face:
1. Campanii de sensibilizare si informare facute personal, din usa in usa, cu toate explicatiile necesare. Aici ar trebui sa includem o harta a punctelor de colectare la nivelul intregului oras, o descriere detaliata a fiecarei categorii:"asta pui aici, asta nu", "gunoiul asta il pui in pubela galbena, asta in cea albastra";
2. Dotarea gospodariilor cu recipienti care sa permita ca oamenii sa selecteze de la inceput sticla, peturile, eventual hartia de resturile de la bucatarie, si in acelasi timp sa nu ocupe prea mult spatiu;
3. Supravegherea banalei activitati de ducere a gunoiului si aplicarea de avertismente scrise si amenzi pentru cei care nu respecta indicatiile.

Despre nepasarea autoritatilor, insa intr-un articol viitor. Inca mai astept o reactie de la Primarie.

2 comentarii:

Rares Morar spunea...

Campania de informare a fost facuta foarte prost. In locul banerelor de pe care se poate citi doar titlul proiectului si reclamele pe taxi de pe care nici titlul nu se poate citi foarte bine, consider ca se putea opta pentru niste pliante distribuite door-to-door cu explicatiile de rigoare asa cum zici si tu.

Cate un panou mare langa locurile de colectare prin care oamenii sa fie foarte bine informati ar prinde foarte bine, iar in partea de jos a panoului sa fie scris cu majuscule si amenzile in cazul in care oamenii nu respecta regulile...

Degeaba oamenii arunca "selectiv" gunoiul, daca el nu este transportat selectiv. Din cate am vazut, masina ridica containerele fara sa mai tina seama de "selectie" :)

Inca o chestie...cand s-a inaugurat noua statie de sortare, am observat ca sortarea se face manual... :). Daca reuseau sa conecteze proiectul ECO de vechea statie de sortare (care acum este in paragina - din pacate nicio firma din Romania nu asigura service-ul, dar cu putin efort cred ca s-ar putea apela la producator pentru ajutor in acest sens)cred ca aveau succes mult mai mare...

Inca un aspect deosebit de important este drumul pe care il iau deseurile sortate... .Din valorificarea plasticului, hartiei,..se pot obtine sume bunicele pentru bugetul local.

Revin... spunea...

Din pacate Primaria nu are nevoie sa informeze cetatenii, dupa cum o sa vezi si in postarea de azi.

Trimiteți un comentariu

Sunt foarte curios ce parere ai despre asta!
Astept comentariile tale.

Daca nu ai un cont Google si alegi sa scrii prin optiunea "Anonim", fii dragut(a) si scrie in paranteza numele tau la sfarsitul mesajului.

https://www.google.com/accounts/NewAccount

Arhiva completa

Top 10 postari