18 aug. 2009

Campia are istorie(V) Ioan Stanatiev


Una dintre cele mai marcante personalitati ce au ifluentat viata sociala , culturala si sportiva a municipiului nostru, timp de cateva deceni a fost Ioan Stanatiev.

Dezvoltarea industriala care a avut loc in ani 60, la Campia Turzii, a influentat si viata sportiva a urbei , astfel constructia unei Sali de Sport polivalente, in localitate era strict necesara. La initiativa dir. gen. ISCT de atunci Ioan Stanatiev in anul 1962 se construieste la Campia Turzii o sala de sport polivalenta numita atunci, Sala Cultural- Sportiva. De mentionat este faptul ca in perioada aceea in tara mai exista o singura sala de sport de calibrul celei de la Campia Turzii, Floreasca din capitala.

Ioan Stanatiev s-a nascut la Timisoara, fiu al unui functionar, sarb de origine.A invatat clasele primare in orasul natal, apoi este nevoit sa-si insuseasca o meserie in atelierul unui patron timisorean. Ucenicia o termina la sfarsitul anului 1932, cand obtine calificarea de electrotehnician.Timp de trei ani a lucrat ca electrician la firma Kontact din Timisoara (1932-34;1935-36) si la Societatea A.E.G.din Bucuresti(1934-35).
In perioada 1936-47 ( cu o intrerupere in 1937-38, cand satisface stagiul militar) lucreaza la Combinatul Metalurgic Resita, ca sudor.
Dupa razboi, in noua stare de lucruri, Stanatiev in 1946, a fost propulsat sef al serviciului Cadre al combinatului resitean (1947-49), director al Uzinelor Otelul Rosu (1949-52) si al Uzinelor Metalurgice Targoviste (1952-53).
In iunie 1953 este promovat director general al intreprinderii Industri Sarmei, functie pe care a detinut-o continuu de aici inainte, situandu-se in prim-planul vietii economice si politico-sociale a Campiei Turzii.
Demersurile intreprinse de Ioan Stanatiev s-au concretizat in reconstructia, largirea, sistemetizarea si modernizarea sectiilor vechi, existente, cat si prin constructia de sectii noi – obiective deosebit de importante, dotate cu tehnica moderna (Tragatoria de Otel tare nr. 1, Ttragatoria de bare, Flux de sudura, Cabluri si tractiune, Filiere, noul Atelier Mecanic, Centrul de Calcul Electronic, Tragatoria de Otel tare nr.2, Laminorul nr. 3 s.a.).

A urmat o dezvoltare fara precedent a Industriei Sarmei: s-a construit noua platforma industriala ( Otelaria electrica, Laminorul de semifabricate si Tragatoria de Otel tare nr. 3). Desigur, totul s-a inscris in acel salt fortat al industrializarii, dupa politica economica totalitarista.
Ca intotdeauna, progresele obtinute in domeniul productiei, al economiei, au condus- si la Campia Turzii- la transformari pe plan social. Amploarea constructiei de locuinte din fondul statului, care a avut loc in oras in deceniile 6-8, este marcata si de energia si perseverenta indelungata a lui Ioan Stanatiev.
Ioan Stanatiev a fost un consecvent sustinator al “partiturii” culturale contemporane a orasului, reprezentata de numeroase spectacole de cor, dansuri si cantece populare, teatru, muzica usoara, expozitii de arta plastica, expozitii foto etc.
Ioan Stanatiev a fost si un mare sustinator al sportului local in toate infatisarile lui. S-au reparat si reamenajat vechile dotari, s-a acordat o atentie deosebita construirii de noi baze – intre care doua terenuri de tenis, o popicarie si o sala de sport polivalenta, toate, prin contributia intreprinderii "Industria Sarmei".
Directorul Stamatiev a murit subit, doborat de o congestie cerebrala cauzata de hipertensiune arteriala, la sfarsitul anului 1977, in timp ce se afla in intreprindere.



Sursa: Casa de Cultura

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Sunt foarte curios ce parere ai despre asta!
Astept comentariile tale.

Daca nu ai un cont Google si alegi sa scrii prin optiunea "Anonim", fii dragut(a) si scrie in paranteza numele tau la sfarsitul mesajului.

https://www.google.com/accounts/NewAccount

Arhiva completa

Top 10 postari