5 aug. 2009

Casele de schimb tot mai reusesc sa insele clientii neatenti!

Dupa ce ieri am aflat de noua reglementare a BNR privind introducerea formularului de acceptare a tranzactiei de schimb valutar, ce trebuie completat de catre client, am intalnit o doamna din Turda care se plangea ca tocmai a fost inselata cu vre-o trei milioane de lei la o casa de schimb valutar!
Cum a fost posibil? Datorita unei metode destul de ingenioase a casei de schimb si a neatentiei clientei respective!

Metoda:
In fata casei de schimb valutar este o placuta pe care este afisat cursul valutar in asa fel incat sa deruteze posibilii clienti. Cursul afisat era de 3, 41860, dar cifrele care formau numarul erau in asa fel plasate incat un trecator neatent sa nu poata observa cifra 3 si virgula, astfel incat sa creada ca suma scrisa in lei vechi, si anume 41860, ceea ce insemna un curs atractiv pentru ziua respectiva.

Mai mult de atat, formularul despre care va spuneam ieri ca l-am completat, la aceasta casa de schimb este completat de catre functionara pe calculator si clientului i se da doar sa il semneze.
Din pacate foarte multi nu citesc ceea ce semneaza si isi pun girul pe inselatorie. A fost si cazul turdencei cu care am vorbit ieri, careia la aflarea vestii ca a pierdut trei milioane de lei i s-a facut rau si a avut nevoie de doua ore petrecute in ambulanta pentru a-si reveni.

Doamna in cauza mai spunea ca a chemat si politia si protectia consumatorului, insa ambele institutii au ridicat din umeri si au spus ca nu pot sa faca nimic din moement ce dansa a asemnat formularul de acceptare a tranzactiei. Am vazut si eu actele semnate de doamna in cauza si pe care scria alb pe negru: "Sunt de acord cu efectuarea tranzactiei in conditiile prevazute mai sus". Nici o sansa sa isi recupereze banii pe care i-a vandut pe degeaba cu propria semnatura.

Ce puteti face sa nu fiti inselati?

Intrebati la casa functionarul cat veti primi pentru suma pe care o vindeti!
Cititi cu mare atentie tot ce semnati (regula general valabila, nu doar in cazul schimbului valutar)!
Nu schimbati la casa de schimb din Piata Mihai Viteazul nr.2, de langa Agentia de Voiaj CFR! Ei sunt cei cu tepele!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Sunt foarte curios ce parere ai despre asta!
Astept comentariile tale.

Daca nu ai un cont Google si alegi sa scrii prin optiunea "Anonim", fii dragut(a) si scrie in paranteza numele tau la sfarsitul mesajului.

https://www.google.com/accounts/NewAccount

Arhiva completa

Top 10 postari