22 aug. 2009

De pe Aries

Arieş (în latină Aureus, maghiară Aranyos, de la arany „aur”; cele mai vechi atestări latină Crisola (din elină) şi latină Auratus) este un râu în Transilvania, vestul României. Izvorăşte din Munţii Bihorului, care fac parte din Munţii Apuseni. Are o lungime de apoximativ 164 km. Se varsă în Mureş în aval de Luduş. Curge prin judeţele Alba şi judeţul Cluj. Oraşele Turda, Câmpia Turzii şi Baia de Arieş se află pe râul Arieş.

Râul Arieş se formează în zona localităţii Mihoeşti la confluenţa a două braţe Arieşul Mare şi Arieşul Mic.

Teritoriul străbătut de Râul Arieş se numeşte şi Ţara Moţilor, o regiune rustică pitorească. Bazinul râului cuprinde o regiune minieră foarte importantă (Roşia Montană, Baia de Arieş, Bucium), bogată în aur, argint etc.

Numele maghiar (Aranyos) înseamnă "aurit", o referire la aurul din râu (lat. aureus).

Unele aşezări din zonă, precum Baia de Arieş, Arieşeni, Ghiriş-Arieş (vechiul nume al Câmpiei Turzii), Gura Arieşului, Luncani, şi diviziuni administrative (ex. Scaunul Secuiesc al Arieşului, al cărui teritoriu a fost înglobat în 1876 în comitatul Turda-Arieş) evocă numele râului.



Sursa text: Wikipedia

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Sunt foarte curios ce parere ai despre asta!
Astept comentariile tale.

Daca nu ai un cont Google si alegi sa scrii prin optiunea "Anonim", fii dragut(a) si scrie in paranteza numele tau la sfarsitul mesajului.

https://www.google.com/accounts/NewAccount

Arhiva completa

Top 10 postari