26 ian. 2010

Prima casa- se poate!

Atunci cand s-a lansat programul Prima Casa, s-a vorbit foarte mult despre el, mai ales despre neajunsurile acestuia. Astfel, multa lume au inceput sa vada accesarea unui credit prin Prima Casa, ori foarte grea, ori imposibila.

Din experienta mea, va spun ca se poate. Daca indeplinesti conditiile minimale: nu ai sau nu ai mai avut o proprietate imobiliara pe numele tau, muncesti cu carte de munca de cel putin trei luni si ai un salar decent, poti sa incepi formalitatile.

Alege banca. Eu am fost la toate banicle si m-am interesat, cea mai mare suma am primit-o de la BCR si cu dobanda cea mai mica (care e variabila, la orice banca).
Depui toate actele care ti se cer (atentie, toate! daca omiti ceva, iti vor cere din nou dosarul si pierzi timp) si astepti o aprobare financiara din partea bancii. La noi a durat 4 zile. Daca ai acest ok (in principiu, daca ti-a luat actele la ghiseu, ai si aceasta aprobare), de acum incepi. Poti sa faci acest pas inainte sau dupa ce ai gasit locuinta pe care vrei sa o cumperi. .
Acum vei depune antecontractul cu care ai "arvonit" casa si vei cere evaluarea. Atentie! Incearca sa introduci o clauza in contract prin care sa stipulezi ca, in cazul in care banca nu iti aproba creditul, sa iti fie returnat avansul. Daca dai peste oameni de treaba sau care vad cat de greu se vinde o casa in vremurile astea, se poate. In felul asta, noi ne-am asigurat ca nu pierdem banii.

In mod normal, evaluatorul va veni sa vada casa si sa faca poze la doua-trei zile dupa ce a fost solictiat. Dar, cum evaluatorul e roman, poate sa intarzie. Si tot pentru ca e roman, te suna si te intreaba cat credit vrei sa ai si "daca il ajuta casa" ti-o evalueaza astfel incat sa nu ai probleme. Asa a facut in cazul nostru. Si nu i-am dat spaga, nu l-am vazut niciodata.

Dupa evaluare, dosarul este trimis la Fondul National de Garantare(...)Aici au termen de finalizare a dosarului, de 5 zile. Ei bine, uita de acest termen. Poate sa ia chiar si mai mult de o luna. Ce am facut eu? Am sunat la Fond(la aceste numere) si am facut o "cerere de urgentare" pe motiv ca expira antecontractul. Cand sunati, nu va lasati inselati de mesajul robotului prin care zice ca nu iti da informatiile prin telefon. Cand vorbesti cu operatorul, el se poate arata chiar amabil. In cazul meu, dupa ce am dat telefon, in 24 de ore am avut aprobarea telefonic. Actele au facut o saptamana si ceva pe drum...

Dupa ce ai aprobarea mareata de la Fond, esti aproape propritar de prima casa (si de datoria aferenta). Se mai face un contract de credit intre tine si Banca, la notar, apoi semnezi contractul de vanzare-cumparare al casei, tot la notar. In patru zile iese extrasul CF pe numele tau si cu ipoteca pe numele bancii.

Toate aceste formalitati (fara interesatul pe la banci si gasitul casei) au durat doua luni la noi. E bine, asadar sa te inarmezi cu rabdare si sa iti pui termene lungi in antecontractul de vanzare-cumparare. Dar, se poate!

Citeste si articolul despre costurile ascunse sau neascunse ale acestui credit.

6 comentarii:

compadvice spunea...

Interesant si util,bravo!si succes in continuare!

Tivadar Emanuel spunea...

Chiar ca e util ptr. cei interesati!
Sa intelegem ca ti-ai luat casa?

Revin... spunea...

@Manu: Da.

Tivadar Emanuel spunea...

Bravo! :-) Sa fiti fericiti! :-)

Gelu Florea spunea...

E o experienţă interesantă, care poate fi utilă şi altora. De aceea, te rog să-mi dai voie să preiau materialul pentru TurdaNews şi, eventual, Ziarul AS.

Revin... spunea...

@Gelu. De acord, cu mentionarea sursei.

Trimiteți un comentariu

Sunt foarte curios ce parere ai despre asta!
Astept comentariile tale.

Daca nu ai un cont Google si alegi sa scrii prin optiunea "Anonim", fii dragut(a) si scrie in paranteza numele tau la sfarsitul mesajului.

https://www.google.com/accounts/NewAccount

Arhiva completa

Top 10 postari