Dupa cum promiteam in articolul precedent, vin cu cateva calcule privind costurile unui credit imobiliar contractat prin programul Prima Casa.
Pentru calcule vom lua in considerare un credit de 38000 euro, cu 360 de rate, de la BCR.
Costuri "nebancare"
Evaluarea casei: 100 Euro (cam la fel la fiecare banca)
Asigurarea casei: 350 lei/an (aici BCR nu ne-a lasat sa facem asigurarea la cine am vrut, cica doar in primul an)
Contractul de creditare intre beneficiar si Banca se semneaza la notar si plateste beneficiarul. Mai faci la notar si contractul de vanzare-cumparare al casei: impreuna 1961 lei.
Comisioane
Desi programul asta e facut, cica in asa fel incat sa nu te inghita comisioanele, tine-ti-va bine...
Comision de acordare al bancii: 180 euro
Comision Fond de Garantare: 0.02% pe an. Atentie! Comsionul asta se plateste in fiecare an si se calculeaza raportat la soldul creditului. Nu va lasati inselati de cifre care incep cu 0,00... Acest comision va ajunge pana la 2500 de euro pana la sfarsitul creditului.
Comision retragere cash (daca proprietarul are pretentia sa ii dati banii cash) 200 euro
Comision de administrare cont si comision pentru internet banking (pe care BCR ti-l baga pe gat, ca il vrei, ca nu) 500 de euro in 30 de ani.
Comision lunar daca plateste rata altcineva in locul tau: 1leu daca e imputernicit, 4 lei daca nu.
Depozit colateral: 3 rate de dobada, pe care, cica le primesti la finalul creditului inapoi: 426 euro.
Dobanda
Daca si numai daca dobanda nu va mai creste, in 30 de ani, pentru 38000 euro, platesti 31.421 euro doar dobanda.
Daca mai ai curaj sa tragi o linie (si nu ai ce face, trebuie)... rezulta ca platesti, in total 76.303 euro pentru 38.000 de euro contractati. Asta insemna 38.303 euro este costul creditului.
Vi se pare mult, putin?
Citeste si articolul Prima casa- se poate!
4 feb. 2010
Prima casa- Costurile reale
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhiva completa
Top 10 postari
-
Morile de vant sunt o inventie a evului mediu in Europa. Au cunoscut un interes in timpul renasterii si mai ales o utilizare la scara lar...
-
Dupa cum am promis in postarile anterioare, revin cu cateva imagini cu locurile evocate de dl Emil in articolul Cu dor de Campia...(II) . Un...
-
Voi nu v-aţi sǎturat sǎ spuneţi cuiva ca sunteţi din Câmpia Turzii şi lumea mereu sǎ zica”Mda, am auzit de Turda....” sau „ în Câmpia Tur...
-
Este 1 Decembrie. Ce zi e astăzi? În primul rând AMR-ul arată 10 zile până mă întorc în țară. Și cum a nins foarte abundent peste Viena, făr...
-
Casa de Cultură Ionel Floașiu se pregătește să primească colindători. Cel puțin două concerte de colinde se anunță în perioada următoare la ...
-
Ți s-a întâmplat vreodată să simţi că nu te poţi concentra? Când ai o sarcina pe care trebuie sa o termini și parcă lucrurile nu înainteaza...
-
Târgul de Crăciun de la Viena (Christkindlmarkt) are loc anual începând cu secolul al XIII-lea, in fata Primăriei. Cele 140 de casute de lem...
-
De ziua copilului, ma simt un copil care asteapta copil. De ziua mea (20 mai pentru cei care ati uitat) ma gandeam cum a trecut timpul si ma...
-
PE SCURT: O mână de oameni faini, cu care mă înțeleg bine, doar că fiecare luptă cu fiecare. Eu țin cu toți și sunt de partea nimănui. DACĂ ...
-
Voi ce ati intelege din acest afis? Eu unul am inteles in felul urmator: Imi cumpar de la ei o cartela de reincarcare, vin cu telefonul vech...
11 comentarii:
Pai trebuie sa castige si banca ceva...Dar se pare ca daca vrei sa iti iei o casa din pacate nu prea sunt alte modalitati si trebuie sa inghiti rahatul bancilor! Si cand te gandesti ca iti cumperi un amarat de apartament cu 2 camere si platesti 30 de ani...this make me feel sick!
Mă văd nevoit să-ţi mai cer o dată voie să preiau şi acest material, având în vedere că are legătură cu materialul iniţial pe care l-am preluat, referitor la programul "Prima Casă". :)
@TurdaNews: Sunt de acord si de data asta, cu rugamintea de a specifica adresa blogului (inclusiv in Ziarul As, daca vei prelua si acolo.
@Cristi: Ai dreptate. Ca si tanar, nu prea ai cum sa te apropii de o locuinta daca nu iei un credit. Iar acest credit este, de departe cel mai avantajos credit la ora actuala. Inca un avantaj este ca daca ai posibilitatea sa platesti mai repede, nu platesti comision de rambursare anticipata, deci sper sa nu ma prinda 30 de ani.
Ai omis sa mentionezi care din aceste comisioane sunt datorate EFECTIV catre Banca si care sunt datorate Fondului de Garantare.
Da-mi voie sa te corectez:
- depozitul colateral e o OBLIGATIE a programului Prima Casa, nu tine de Banca, in plus tu primesti dobanda pe banii pusi pe acest depozit, la fel ca si la un depozit clasic;
-comsionul de gestiune anual e DATORAT Fondului, pt ca ti-a acordat garantia fara de care Banca nu iti acorda creditul, deci nu tine de Banca;
-costurile notariale si cele pt asigurarea imobilului sunt independente de Banca.
Costuri EFECTIVE incasate de banca:
-comis de acordare, se percepe o singura data, la acordare;
-comis de retragere numerar, 0,5% din suma, asta doar daca vanzatorul isi ridica banii;
-comis de administrare cont curent - cel in care iti depui banii pt rata - aici tu inteleg ca si internet bankig, deci iti poti vedea contul de credit si dobanda pe net fara sa mai treci pe la banca (pt o transparenta mai buna)
Nu ai mentionat nimic de avantajele programului prima casa.
Fa te rog asta intr-un articol viitor, pt a fi corect in articolele de pe blogul tau.
Avantaje NETE:
- dobanda la jumatate fata de un credit imobiliar standard - costurile la prima casa sunt undeva in jur de 4,7% - 5% pe an fata de 9-10% la un credit standard imobiliar in euro;
-avans minim de doar 5%, fata de 35-40% cat se cere in cazul unui credit imobiliar standard... avea tu 40% din valoarea imobilului? Cati tineri isi permit sa dea un asemenea avans??
-comisionul de rambursare anticipata e ZERO, fata de min 4,5% cat e la un credit standard.
Asta ca sa fim corecti fata de cititorii blogului tau.
Surfer.
Pt Surfer:
Pentru mine si pentru cititori e mai putin important cui plateste ce comision, cat e importanta suma efectiva pe care o dai. Am mentionat care sunt costurile care nu tin de Banca.
Cat despre avantaje, nu mi-am propus sa le enumar, acestea fiind suficient de mult popularizate de banci si de catre Guvern.
Faptul ca eu insumi am accesat acest credit, inseamna ca l-am considerat avantajos.
Multumesc pentru completarile aduse articolului.
Cu bine!
Ioane, vorbeste doar in numele tau, nu in numele cititorilor blogului. Pierzi din vedere esenta blogului tau - think4myself - nu lasa pe altii sa gandeasca in locul tau !! Trebuie sa ai in vedere "propria ta filozofie" cand postezi pe aici, nu???
Nu mi se pare corect sa te exprimi tu in numele tuturor celor ce apare pe aici, mai ales ca postarea ta a fost preluata si de un site de stiri local.
Pe mine ma intereseaza tocmai costurile diferentiate in functie de banca, asta face diferenta intre banci pana la urma. Chiar tu ai spus ca ai ales BCR pt ca avea dobanda ce mai mica fata de concurenta. Hai sa fim corecti pana la capat, ok?
Programul prima casa a fost atat de mult demonizat de presa centrala incat usor-usor s-a ajuns sa fim spalati pe creier, de aceea sper sa fi mai obiectiv pe viitor cand tratezi subiecte din aceasta arie.
Toate cele bune !
Pt Surfer
Cred totusi, ca se intelege din articol fiecare ban unde este dat.Desi intr´-o oarecare masura articolul face reclama Bancii respective, nu acesta era obiectivul pentru pentru care a fost scris. Asa ca nu vad rostul pentru care sa fac mai detaliate diferentele intre Banci. Articolele isi propun doar sa ii ajute putin pe cei care ar dori sa ia un credit de acest fel.
Mă distrează un fenomen pe care îl întâlnesc şi pe blogurile mele: cei care au cel mai mult curaj de a te critica, a-ţi da lecţii, a te desfiinţa, ... sunt cei cărora le lipseşte doar ... bunul simţ de a nu se ascunde după degetul anonimatului!
@Zamfir:
Multora le e greu sa isi asume ceea ce spun.
Persoana in cauza baniesc ca lucreaza in sistemul bancar si vroia sa faca un nume bun Bancii sale. Deci e de inteles.
Un comentariu a fost respins la aceasta postare. Va rog sa nu folositi atacuri personale pe acest blog. Va reamintesc ca....
"Daca nu ai un cont Google si alegi sa scrii prin optiunea "Anonim", fii dragut(a) si scrie in paranteza numele tau la sfarsitul mesajului"
Trimiteți un comentariu
Sunt foarte curios ce parere ai despre asta!
Astept comentariile tale.
Daca nu ai un cont Google si alegi sa scrii prin optiunea "Anonim", fii dragut(a) si scrie in paranteza numele tau la sfarsitul mesajului.
https://www.google.com/accounts/NewAccount